Current Size: 100%

Vorming digidak-begeleiders was een succes!

Jaarlijks organiseren we een aantal vormingen voor de begeleiders van digidak. Dinsdag 11 maart was het weer zo ver. Onze vrijwilligers werden wegwijs gemaakt in het gebruik van app's, het beveiligen van hun tablet, ... 
Vrijwilligster Marloe Mentens geeft graag haar ervaring op de dag weer.

 

De opkomst was groot. Heel groot. Gelukkig was de zaal dat – uiteindelijk – ook. Want wanneer op de deadlinedag van de inschrijvingen duidelijk wordt dat de zaal die je reserveerde te klein zal zijn, kan je eigenlijk – stiekem – al spreken van een succes. En toen moest het allemaal nog beginnen.

Een zeventigtal vrijwilligers met een hart voor mensen en voor technologie schreven zich in om toe te treden tot de wondere wereld van de tablet. Want dat wilden we nu wel eens weten, wat dat toestelletje allemaal kan. Een soort van mini-laptop zonder toetsenbord, is dat nu echt zo handig? En is een computer dan niet meer nodig? En hoe werkt dat dan juist? Hoofden vol vragen die hoopten op een dag vol antwoorden.

De deuren gingen open, de vrijwilligers traden toe en al snel vloog de “hoewist?!” van gesprek tot gesprek.

Meer en meer mensen vinden niet alleen hun weg naar digidak, maar ook naar SPK vzw. Directeur Bart Wuyts en de zijnen verwelkomden sinds kort twee nieuwe krachten in hun team. Voor ons was het alvast duidelijk: zij hadden beide hun enthousiasme permanent op zak – een houding waarin wij ons als vrijwilligers perfect herkenden. “Welkom” dachten we in koor, waarna we aandachtig onze oren spitsten toen projectleidster Karen Delfosse kordaat richting de micro stapte.

De technologische wereld staat niet stil en digidak volgt die trend. Met trots stelde SPK dan ook haar nieuwe intranet voor. Een nieuw registratiesysteem, een mogelijkheid om online samen te werken, een mini-facebook waarin vrijwilligers elkaar kunnen terugvinden, alle documenten en al het nieuwe didactische materiaal onder één virtueel dak en een gloednieuw profiel voor elke medewerker: een online wereld die nu voor iedereen maar één login ver is.  En dat alles nauwkeurig gedemonstreerd door Karen en Guy Mortier, sinds kort werkzaam als digidakmedewerker in Schilde – wist u dat?

Joachim Gregoor bracht vervolgens onze informatieve dag in een stroomversnelling van jewelste. Zijn welgemikte foto van de Nokia 3310 – die telefoon uit de tijd waarin de dieren nog spraken en die de onverwoestbaarheid had van een Tupperware-potje – was een binnenkopper van formaat. Via dit vleugje voorhistorische nostalgie vestigde hij onze aandacht onmiddellijk op het eindproduct van de technologische evolutie waarvoor we allemaal tot in Turnhout afgezakt waren: de tablet. Gepassioneerd vertelde hij over de titanenstrijd tussen Windows, Apple en Google en hoe zij met hun Windows Phone-, iOS- en Android-besturingssysteem de markten en onze harten proberen te veroveren. Naast “verdeel en heers” geldt in die virtuele wereld ook de grondregel “geven en nemen”. Ongelooflijk veel apps – applicaties en ‘programma’s’ – worden ons gratis gegeven, maar de reclame en advertenties die daaraan verbonden zijn moeten we erbij nemen. Water bij de wijn doen: zowel bekend in de wereld van de mens als in die van de machine.

Gregoor toonde ons de mogelijkheden – sociale media, synchronisatie en gebruiksgemak, maar ook de beperkingen – reclame, opslag van persoonlijke gegevens en automatische instellingen. Hij leerde ons vooral dat wij ons tablet bezitten en niet andersom. Zijn boodschap daarover was duidelijk: de tablet bestaat en is handig – dus waarom zouden we het niet gebruiken? Alleen moeten we onszelf steeds twee vragen stellen over zowel mens als machine:

                                                               (1)     Gebruik ik het bewust?

                                                                (2)     Zijn het toestel en de apps nuttig?

 

Een weerzien. Een vernieuwing. Een geschenkje. Een stukje kennis. Een idee om over na te denken. Tevreden keerden we terug naar het thuisfront. Want medewerkers en vrijwilligers van digidak staan niet stil – net zomin als de technologie.